Prosvetari stupaju u štrajk do ispunjenja svojih zahteva

Čačak - Svi zaposleni članovi sva četiri prosvetna sindikata stupiće u štrajk upozorenja sutra 29. novembra. Tog dana u školama neće se držati prvi čas u obe smene. Ova odluka je doneta na sastanku reprezentativnih sindikata prosvete Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), GSPRS „Nezavisnost”, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Takođe, odlučeno je da će u utorak 11. decembra časovi u školama članicama biti skraćeni na 30 minuta i da će biti održan protest u Beogradu ispred Vlade RS.

Vaspitači hoće u devetu platnu grupu

Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji i ubuduće će se isplaćivati iz budžeta lokalnih samouprava, jer bi prelazak na direktno finansiranje iz republičke kase zahtevao izmenu brojnih poreskih propisa, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je rekao da se više ministara, kao i on lično, zalagalo za ovu promenu i da to pitanje nije „stavljeno pod tepih“, ali da bi ad hok oduzimanjem novca od lokalnih samouprava neki bili oštećeni, a drugi ne.

Vlada odlaže platne razrede - novi rok 2020.

Vlada Srbije odlučila je da odloži primenu dva zakona koja je trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara sledeće godine.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, reč je o Zakonu o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o zaposlenima u javnim službama.

To praktično znači da se odlaže primena propisa o platnim razredima do 1. januara 2020.

Janković (USPRS): Štrajk prosvetara nije završen, napravljen je samo kratak predah

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je danas u Čačku da štrajk prosvetnih radnika nije završen već da je napravljen "samo kratak predah" i da će štrajk biti nastavljen ukoliko ministarstvo ne ispuni obećanja.

"Štrajk prosvetnih radnika završava se potpisivanjem Sporazuma i ispunjenjem štrajkačkih zahteva. U ovom slučaju nije došlo ni do jednog, ni do drugog, tako da mi smatramo da ovaj štrajk nije završen, već smo samo dali kratak predah", rekla je Janković na konferenciji za novinare u Čačku.

Čačanski sindikalci tvrde da je policija tražila podatke o štrajku u školama

Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Vladimir Adžić izjavio je danas da je čačanska policija tražila podatke od tog sindikata koliko je škola u štrajku i kakvi su planovi sindikata.

Adžić je rekao novinarima, prenosi Beta, da je sindikat odbio da pruži informacije policiji navodeći da se radi „o jednoj vrsti pritiska” pred današnje pregovore sindikata sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

Aktuelno

Iz ugla nastavnika

Aplauz molim

Iz prakse

Vesti iz škola

Ponos prosvete