Trijumf đaka iz Beograda na evropskom prvenstvu u mentalnoj aritmetici

Ispratili smo ih pre neki dan u Bazel na Evropsko prvenstvo u mentalnom računanju za uzrast od 7 do 17 godina, a oni su se danas vratili u Beograd okićeni sa čak pet medalja i tako iznenadili sve pa i svoje profesore.

Srbija je prvi put učestvovala na ovom takmičenju, a učenici škole “Malac genijalac” vredno su se pripremali, te je rezultat, iako neočekivan, plod dugotrajne pripreme.

– Naporno smo radili i pripremali se za ovo nadmetanje. Krenuli smo verujući u sebe i svoje znanje, a eto uspeli smo i da opravdamo sva zalaganja – kaže Maja Novicki, direktorka škole “Malac genijalac” koja dodaje da je Srbija još jednom dokazala da ima “divan mladi naraštaj i decu koja će jednog dana promeniti svet”.
U mlađoj kategoriji Aleksandar Alavanja osvojio je zlato, Andrijana Drašković srebro, a Ana Stamenković bronzanu medalju.

Stariji uzrast nije bio ništa manje uspešan, pa je Mihailo Mitić kući doneo zlato, a Kosta Kuzmanović bronzu.

Takmičarske discipline su se sastojale u brzom računaju, bez korišćenja ikakvih pomagala poput papira, digitrona i olovke, a pored klasičnih operacija, izračunavale su se i komplikovane operacije poput stepenovanja, korenovanja ili izračunavanja tačnog dana u nedelji koji pada za određeni datum.

Tako je za pobedu bilo potrebno što brže izračunati kvadratni koren šestocifrenog broja, kubni koren devetocifrenog broja ili odgovoriti na pitanje koji dan u nedelji će biti 28.06.2389. godine.

Ove godine ih čeka još jedno važno takmičenje – Olimpijada u mentalnoj aritmetici od 10. juna, a domaćin je upravo Srbija, pa se ove mali genijalci nadaju da će proći sa sličnim, ako ne i boljim rezultatima.

Izvor: blic.rs

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *