Vojvođanski nastavnici na obukama, umesto na godišnjem odmoru

Direktori gimnazija u Vojvodini nedavno su dobili obaveštenje Ministarstva prosvete da će nastavnici imati dvodnevne obuke u narednih sedmicama, zbog čega su mnogi obustavili rešenja o godišnjim odmorima za svoje zaposlene.

Kako poručuju u Nezavisnom sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, najavljene su dvodnevne obuke nastavnika fizike, hemije, računarstva i informatike, muzičke kulture, likovne kulture, istorije, geografije i fizičkog vaspitanja, a koji će držati časove za 1. razred gimnazije od septembra. Obuke su najavljene za period od 2. do 13. jula, a služe za dodatno osposobljavanje i upoznavanje s novinama u planu i programu.
“Kako će precizno vreme i mesto održavanja seminara po grupama u koje će biti pozvani nastavnici iz vaše škole biti dostavlјeno u narednim danima, a najkasnije do 25. juna, direktori su obustavili izdavanje rešenja o godišnjem odmoru i time izazvali revolt dela zaposlenih. I tako, umesto da zaposleni prema već sopstvenom planu i ranije utvrđenom planu godišnjih odmora usvojenom od strane organa upravljanja krenu početkom jula na zasluženi godišnji odmor koji se i po zakonu koristi za vreme raspusta, oni iščekuju kada će i u kojoj grupi biti pozvani u Novi Sad na pomenutu obuku. Na upit kada će i kako će koristiti godišnji odmor, pojedini direktori lakonski odgovaraju da će to biti u dva dela: prvi deo nakon ove obuke pa do prve sednice nastavničkih veća koje su u pravilu sredinom avgusta, a drugi deo na zimskom raspustu. Tačno je da po Zakonu o radu godišnji se odmor može koristiti u dva dela, ali za ovakvo rešenje još nismo čuli jer moramo podsetiti da zimski raspust nije raspust, pogotovo za zaposlene, već samo za učenike, a zaposleni u to vreme obavljaju poslove predviđene godišnjim planom rada ustanove”, navode u sindikatu.

Raspored obuka nastavnika prvog razreda gimnazije i petog razreda osnovne škole

Kako dodaju, na nastavnicima je da podsete direktore da će zbog obuka imati određeni broj nerealizovanih slobodnih dana na godišnjem odmoru, te da za neiskorišćeni, a odobreni godišnji odmor sledi naknada koju isplaćuje škola, odnosno ministarstvo.
“Očigledno da ljudima iz Ministarstva, ali i onima na čelu škola koji ih slepo slušaju nije bila dovoljna lekcija sudskim putem naplaćenih naknada za godišnje odmore iz prethodnih godina, već svojim ‘kreativnim’ tumačenjem zakona pokušavaju opet da zakinu svoje zaposlene. I sve to iz razloga što Ministarstvo ako je imalo nameru da osposobi kolege za ono što ih čeka, to nije uradilo na vreme”, zaključuju u NSPRV i ohrabruju sve potencijalno oštećene kolege da se jave.

Autor: 021.rs

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *