Takmičenja samo vikendom

Ministarstvo prosvete podržava organizovanje takmičenja jer su ona veoma korisna za nadarene učenike da iskažu svoja znanja i veštine, ali i zato što doprinose popularizaciji i primeni određene nauke.

Ipak, kada je reč o problemu preklapanja termina pojedinih takmičenja, vaši sagovornici u tekstu „Sistem koči najbolje đake“ nisu u pravu – navodi se u reakciji Ministarstva prosvete, upućenoj našem listu.

U tom ministarstvu smatraju da predlog da se takmičenja održavaju i drugim danima, a ne samo subotom i nedeljom, šteti takmičarima.

„Niko nema pravo da redovan, propisan, nastavni radni dan koristi za bilo šta drugo, jer bi dete koje se takmiči iz neke oblasti bilo uskraćeno kada je reč o nekom drugom predmetu“. Ministarstvo prosvete neće dozvoliti da se radni dani koriste za bilo šta drugo osim za redovnu nastavu i za ostvarivanje nastavnog plana i programa“, navodi se u odgovoru Ministarstva.Smatraju da je pedagoški poželjno da se svakom detetu preporuči da izabere dve naučne oblasti u kojoj će se takmičiti, a pored toga i još dve oblasti – sport i umetnost, te da su četiri aktivnosti za jednog učenika sasvim dovoljne. Poručuju i da bi udruženja koja organizuju takmičenja koja se dešavaju u istom gradu i istog dana, trebalo bi da nađu zajednički jezik i dogovore se oko promene termina, kako bi deca mogla da učestvuju na oba takmičenja.

„Svesni smo da uvek postoje veoma ambiciozni učenici koji bi da učestvuju na više takmičenja i to u potpunosti podržavamo. Međutim, zbog veoma malog broja takvih učenika, koji se meri u promilima, neće biti produžavanja kalendarske godine, niti povećanja broja radnih subota i nedelja. Ministarstvo prosvete predložilo je školama i roditeljima da svoje ambicije usklade sa dečjim.

Izvor: Danas

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *