Sprejom će utvrđivati ko se od đaka drogira

Pripadnici policije će specijalnim testovima proveravati da li je neko od đaka koristio drogu ili bio u kontaktu s njom tako što će na školske klupe naprskati poseban sprej koji otkriva tragove narkotika.

Ovo je predložio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na prvom sastanku novoformirane državne Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, koji je održan pre dva dana.
– To sam predložio ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar će sagledati da li je to u skladu sa zakonskim mogućnostima. Naime, postoje reagensi, hemijske supstance, koje u spreju možete da naprskate na klupe u školama. Onda će se na školskoj klupi, na osnovu znoja učenika, videti da li je koristio drogu. Tako se može videti da li je neko dete konzumiralo narkotike. To može biti i anonimni test, ta vrsta testiranje već postoji u svetu – objasnio je ministar Stefanović i naglasio da nijedna droga nije naivna i da su sve jednako opasne i smrtonosne.

Ovo bi mogla biti jedna od mera u borbi protiv narkomanije među đacima. Pored toga, predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program s kojim će se “ući u sve škole u Srbiji”, kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

– Đacima će u osnovni i srednjim školama biti predstavljene slike, kao i kraći film koji prikazuje strahote kroz koje prolaze oni koji konzumiraju drogu. Želimo da deci objasnimo da je uzimanje jedne ili dve tablete izbor između života i smrti – istakao je Lončar.

Nakon smrti četiri tinejdžera u Srbiji za koje se sumnja da su preminuli usled predoziranja i nakon serije tekstova u našem listu, koji je pokrenuo i veliku akciju – “Droga je samo smrt”, i država je odlučila da stane na put narko-dilerima i da sačuva decu i njihove živote.

Formiran je stručni tim, Vladina komisija, a pored ministara zdravlja i unutrašnjih poslova, njeni članovi su i ministarka pravde Nela Kuburović, ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, kao i brojni stručnjaci, psihijatri, psiholozi, policajci i lekari.
Četvoro mladih preminulo usled predoziranja

17. jun – Jovan Paunović (17) preminuo je na VMA nakon što je uneo u sebe smrtonosnu količinu droge ekstazi

20. jun – Nemanja Šafarik (18) umro je u stanu u Bačkoj Palanci, veruje se da je umro od predoziranja

24. jun – Marija Marković (17) iz Kragujevca, učenica Politehničke škole, umrla u stanu svog druga u Šumaricama zbog prekomerne doze sintetičke droge

5. jul – Mirjana Milić (21) umrla u jednom stanu posle žurke u centru Beograda, javno pre smrti na Fejsbuku priznala da je koristila ekstazi

Droga ubija

Direktor Kancelarije za borbu protiv droge Milan Pekić, koji je i član Vladine komisije, podsetio je da Srbija ima nacionalnu strategiju za borbu protiv droga, a da se trenutno radi i akcioni plan.

– Trebalo bi da se radi i na edukaciji roditelja, koji bi prvi trebalo da primete probleme u ponašanju svoje dece. Droga ubija, to moraju svi da shvate, od droge se umire – poručio je on i dodao da je formiran sistem ranog upozoravanja koji bi trebalo da pomogne da se u što kraćem roku otkrije nova supstanca i stavi na listu zabranjenih.

Izvor: kurir.rs

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *