Šarčević: Država korektna prema prosvetarima

KRALJEVO – Štrajk sindikata prosvetnih radnika je pokušaj da se napravi neka vrsta pritiska i da se ne pređe u priču o kvalitetu na način kako to treba da bude. Mislim da je država prema prosvetnim radnicima apsolutno korektna, jer nema razloga da samo prosveta bude kategorisana kao neko ko smeta, košta ili ne valja. Ja prvi to ne dozvoljavam. Moramo biti apsolutno razumni i nastaviti da konstruktivno pregovaramo. I sindikati moraju da prihvate mnoge činjenice, ne samo želje da mi svi budemo kolektivno u nekakvoj grupi gde možda samo delom pripadamo.

Ovo je povodom današnjeg štrajka prosvetnih radnika nezadovoljnih platnim razredima, u Kraljevu danas izjavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvarajući novu sportsku salu pri ovdašnjem Domu učenika srednjih škola.
– Matica koja govori za prosvetu ona govori i za zdravstvo, kulturu i druge delatnosti. Ako je teza sindikata prosvete da smo mi oštećeni, kažem mi jer sam deo tog sistema, pa smo prošli lošije jer je početna osnova osma ili deveta grupa platnih razreda, to jednostavno nije tačno. Sigurno je da nam je startna grupa osma, preciznije osma-tri, dakle kategorija koja se smatra za najveći broj radnika, a to su nastavnici i profesori. Ali, ako imate otežane uslove rada, matica vas prepoznaje, kao mnoge ljude koji i sada imaju veći koeficijent zbog rada u posebnim odeljenjima, decom sa posebnim potrebama, kombinovanim odeljenjima ili ostvaruju posebne uspehe – dodao je ministar Šarčević.

– Imamo i novu agendu da ta matica prepoznaje kvalitet. Zato smo u novi zakon stavili da se formiraju timovi za kvalitet koji moraju ući u program rada škola. Postupak primene zakona je od 1. januara naredne godine i još ima dobrih dva-tri meseca prostora za pregovore i štelovanje.

Ovom prilikom, ministar Šarčević i gradonačelnik Kraljeva dr Prerag Terzić presecanjem vrpce svečano su otvorili novosagrađenu sportsku salu čiju su izgradnju zajedničkim „snagama“ finansirali resorno Ministarstvo i kraljevačka lokalna samouprava.

Izvor: Novosti

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *