Prosvetari stupaju u štrajk do ispunjenja svojih zahteva

Čačak – Svi zaposleni članovi sva četiri prosvetna sindikata stupiće u štrajk upozorenja sutra 29. novembra. Tog dana u školama neće se držati prvi čas u obe smene. Ova odluka je doneta na sastanku reprezentativnih sindikata prosvete Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), GSPRS „Nezavisnost”, Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Takođe, odlučeno je da će u utorak 11. decembra časovi u školama članicama biti skraćeni na 30 minuta i da će biti održan protest u Beogradu ispred Vlade RS.

„Štrajkački zahtevi su nastavak pregovora do uvođenja pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor. Povećanje zarada u 2019. godini, za dogovorenih 14,6 odsto, hitan nastavak pregovora zbog potpisivanja novog Posebnog kolektivnog ugovora i isplata svih zaostalih dugovanja prema zaposlenima u prosveti, nastalih iz Sporazuma sa Vladom RS 2015. godine”, navedeno je u odluci Štrajkačkog odbora sva četiri prosvetna sindikata.
Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak (SOČ) Vladimir Adžić rekao je danas na konferenciji za medije povodom najavljenog štrajka da Vlada sve što je potpisla sporazumom 2015. je vrlo malo i uradila dok je sindikat ispoštovao svoj deo.

„U sporazumu stoji da treba svake godine da se pregovara o svetosavskoj nagradi, to nije učinjeno ni jedne godine zaključno sa 2019. Zatim u članu sporazuma kaže se da sve što se bude uštedelo isplatiće se kao pomoć prosvetnim radnicima, to je oko 2,5 milijardi. Smestili smo za tri godine u 18 školskih uprava 2.000 tehnoloških viškova, ušteda je blizu 5 milijardi. Možda izgleda mnogo, 50.000 po radniku, ali u skidanju plata svaki je oštećen za otprilike 100.000. Onda vidite da je to nije puno. Iz analize budžeta se vidi da već tri godine ne učestvujemo u pravljenju budžeta za prosvetu. Obećano nam je 14. oktobra da ćemo dobiti 14,6 odsto povećanje plate. Videćemo da li će ministar 11. decembra biti pred Vladom RS sa Unijom prosvetara, jer ovo od 9 odsto nije to što je dogovoreno. Dosta tačaka sporazuma nije realizovano. Mi smo ozbiljni Sindikat i zato pozivam Vladu RS da ispune ovo, jer smo mi već ušli u tužbu protiv njih za sve ono što nije isplaćeno i to ćemo terati do kraja”, izjavio je Adžić.

Adžić je analizirao i budžet za 2019. godinu u kome prema njegovim rečima ima dovoljno novca za povećanje plata od 14,6 odsto.

„Sve troškove koje je planirao ministar za 2019. godinu, kao što su 18,8 milijardi dinara za specijalne usluge, za službena putovanja 2,6 milijardi, za novčane nagrade 2,3 milijarde, za penale direktora koji otpuštaju radnike bez razloga 345.532 hiljade i druge, može se skresati za sedminu. Tačno bi bilo pet milijardi koliko se duguje prosvetnim radnicima i do Nove godine isplatiti po 50.000 radnicima, i eto rešenja”, rekao je on.
Predsednica Unije SPRS, Jasna Janković izjavila je da su sa Vladom RS imali nekoliko sastanaka na kojim su, kako je navela, postigli dogovor o platnim razredima kojim su bili zadovoljni.

,,Mi smo tokom pregovora koje smo imali u oktobru, razgovarali sa tri ministra. Ministrom finansija Sinišom Malim, ministrom za Državnu upravu i lokalnu samoupravu Brankom Ružićem i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, preko njih smo pregovarali i sa Vladom. Tokom naših pregovora u Srbiji je bila delegacija MMF-a, pa smo preko ministarstva finansija imali uvid u to šta se dešava na pregovorima sa MMF-om. Naš dogovor sa njima je realizovan odlukom kroz saopštenje koje nam je Vlada dostavila. Tu su nam rekli svoju odluku da će naredne dve do tri godine plate kroz platne razrede u obrazovanju biti oko 35 posto veće i da je toj odluci aminovao MMF”, rekla je Janković i dodala da je na tom dogovoru ostalo sve do novembra kada su iz medija saznali da se neće ispoštovati.

,,Posle vesti u medijima koja je odjeknula kao bomba, da je naš dogovor sa Vladom propao, mi iz Unije prosvetnih radnika pisali smo svim ministrima sa kojima smo pregovarali, ali ni od koga nismo dobili čak ni pismeni odgovor, pošto za sastanke nemaju vremena. Mi se sada pitamo, kome treba da se obratimo i ko će da nam garantuje da Vlada kada nešto kaže i potpiše, da će to i da ispuni” – navela je Janković.

Izvor: Agencija RINA

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *