Dopuna konkursa: Nova odeljenja u IT gimnazijama

Ministarstvo prosvete objavilo dopunu konkursa – odobrene dodatne kvote za upis u srednje škole. Predviđeno i više đaka za dualno obrazovanje

Zbog velikog interesovanja učenika za upis u IT odeljenja gimnazija, Ministarstvo prosvete odlučilo je da proširi upisne kvote i dozvoli upis u dodatna odeljenja. Tako će u Prvoj i Osmoj gimnaziji u Beogradu, umesto jednog moći da upišu po dva odeljenja sa po 20 učenika.

Gimnazija “Bora Stanković” u Nišu, umesto prvobitno predviđena dva odeljenja za učenike nadarene za informacione tehnologije, moći će da upiše tri odeljenja. Jedno računarsko odeljenje dobila je i Druga kragujevačka gimnazija.


Izmena ima i u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, gde je, u odnosu na uslove u Konkursu za upis u srednje škole, biti manje mesta na prirodno-matematičkom smeru, a više na smeru za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Dodatno odeljenje opšteg smera dobila je gimnazija Svetozar Marković u Surdulici. O podacima za upis treba dobro da se raspitaju i mali maturanti koji žele da upišu Karlovačku gimnaziju, jer je i tu bilo promena u rasporedu slobodnih mesta po smerovima. Deo kvota prvobitno predviđenih za engleski jezik preraspodeljen je na italijanski i španski.

Izmena ima i u srednjem stručnom obrazovanju, pa je u nekim školama povećana dostupnost zanata i proizvodnih zanimanja, navedeno je u dopuni Konkursa za upis učenika u srednju školu za školsku 2018/2019. godinu.

Srednja škola “Dositej Obradović” u Novom Kneževcu dobila je jedno odeljenje za školovanje tehničara drumskog saobraćaja. U Tehničkoj školi u Zrenjaninu odobreno je odeljenje za tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, gde će se đaci školovati po dualnom modelu. U subotičkoj Politehničkoj školi, umesto tehničara za oblikovanje grafičkih proizvoda primiće 30 učenika na smer tehničar za digitalnu grafiku, takođe po dualnom modelu. Modernizovani su i smerovi Tehničke škole u Bečeju, gde će umesto smera za mašinskog tehničara za kompjutersko upravljanje, mali maturanti moći da upišu smer tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina po dualnom modelu.

Učenici koji žele da upišu školu “Bratstvo” u Bečeju treba takođe da provere dopune konkursa za upis, jer je deo profila izmenjen, tako da su dodate upisne kvote na mađarskom jeziku, i to za frizera, bravara, cvećara-vrtlara i manipulanta u prehrambenoj proizvodnji. Reč je uglavnom o trogodišnjim profilima.

U Inđiji je smer elektrotehničar računara zamenjen elektrotehničarem informacionih tehnologija. I Grafička škola u Beogradu dobila je dualni profil – tehničar za digitalnu grafiku, umesto tehničara za grafičku pripremu. U Ugostiteljsko-turističkoj školi u Beogradu napravljena je preraspodela odeljenja, pa će 60 đaka moći da se školuje za ugostiteljskog tehničara, a 30 za kulinarskog, dok je prvobitni raspored bio obrnut.
U Gornjem Milanovcu, u školi “Jovan Žujović”, dodato je jedno odeljenje tehničara mehatronike, a u Leskovcu jedno odeljenje poljoprivrednog tehničara. U Medveđi je dodato po 15 mesta na zanatima – auto-mehaničar i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

U Bujanovcu, na albanskom jeziku, konkurs je dopunjen jednim odeljenjem elektroinstalatera i ekonomskog tehničara na srpskom jeziku. U Kuršumliji je obrisano odeljenje ekonomskog tehničara, ali ga je zamenio finansijski administrator i dodato je odeljenje kulinarskog tehničara. Prehrambeno-tehnička škola u Nišu pojačana je četvorogodišnjim profilom – hemijski laborant.

POPUNJAVANJE LISTE ŽELJA

Učenici će 29. i 30. juna popunjavati liste želja za upis u srednje škole. Potrebno je da popune što više polja, ili čak svih 20, za upis željenih obrazovnih profila. Ukoliko je učeniku prioritet škola, a ne određeni profil, onda treba da upiše šifre za sve profile željene škole, pa tek onda šifre za druge škole, jer tako sebi povećava šansu da se upiše. Ukoliko bi hteo, recimo, IT odeljenje u beogradskoj gimnaziji, onda će među prve želje da upiše IT odeljenja u svim gimnazijama u Beogradu.

Izvor: novosti.rs

0 komentara

Još nema komentara

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *